| Ruhi Güngör

Böbrek Taşı Neden Olur ?

Böbrek taşı birçok insanda görülen ciddi bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlığın başladığı andan itibaren gerekli tedaviler yapılmadığı müddetçe böbrek taşı kişilerin rutin yaşamlarını derinden etkiler ve olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bu problemin ortaya çıkmasından itibaren düzenli tedavi yöntemleri ile böbrek taşı hastalığı ilerlemeden kurtulmak mümkün. Böbrek taşı hastalığı ile uğraşan insanların en çok araştırdığı noktalardan bir tanesi böbrek taşı neden olur? Sorusudur. Böbrek taşının oluşma nedenleri şu şekildedir;

Öncelik olarak kaburgaların alt kısmında ve bel bölgesinin yan tarafında bulunan böbrekler kanın temizlenmesinde etkin bir rol oynar. Kanın temizlenmesi esnasında çeşitli mineral ve tüketilen tuzlar burada birikir. Böbrek taşının oluşmasının en önemli nedeni de idrar yolu ile dışarıya atılamayan tuz ve minerallerin birikmesi sonucunda böbrek taşı ortaya çıkar. Her yıl binlerce insanda ortaya çıkan bu hastalık, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bir hastalıktır. 30 yaş ve üzerinde oluşan böbrek taşının bir diğer oluşum nedenleri arasında diyabet, obezite ve yüksek tansiyon gibi faktörlerde yer alır. Vücuttan atılmayan tuz ve minerallerin içeriği taşın büyüklüğüne, çeşidine direkt olarak etki eder. Tek ya da çift taraflı olarak görülebilen böbrek taşlarının tedavisi için mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi şarttır.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı belirtileri herkeste aynı belirtileri vermeyebilir. Çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkan böbrek taşları, ilerleyen dönemlerde ciddi bir sancı ve ağrı ile kendini gösterebilir. Özellikle sırtın belirli bölgesinde ve karın kısmında ortaya çıkan ağrı böbrek taşının en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Böbrek taşlarının bir kısmı idrar yolu ile ufak bir belirti verilerek dışarı atılabilir. Ancak belirli bir büyüklükte yer alan taşlar mesane ve üreterde birikerek sizleri ciddi oranda rahatsız edebilir. Bu gibi durumlarda en sık rastlanan şikayetler arasında sırt ve karın ağrısı oluşur. Böbrek taşının en yaygın belirtileri şu şekildedir;

  • İdrarda yanma ve acı hissi
  • Belirli aralıklar ile kusma ve mide bulantısı
  • İdrarda kan
  • İdrarın yapısında normale oranla değişiklik, kötü koku ve bulanıklık
  • Alt karın bölgesinde ve kaburgaların alt kısmında ağrı meydana gelir.

Böbrek taşlarından dolayı vücutta oluşan enfeksiyon, kişilerde ateş ve üşüme gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. İdrar yolu ile vücuttan atılamayan böbrek taşları bu gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Böbrek Taşları Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek taşı tanısı konulan her hastanın tedavi yöntemi farklı seyreder. Böbrek taşı tedavisi planlanmasında ele alınan en önemli faktörler arasında başta böbrek taşının büyüklüğü, böbrek içerisinde hangi alana yerleşmiş olduğu en önemli detaydır. Alt kısımlara yerleşen böbrek taşları ile üst kısma yerleşen böbrek taşıkıyaslandığında üst kısımda ki böbrek taşlarının daha kolay bir şekilde vücuttan atıldığı önemli bir detaydır. Böbrek taşının hastada yaratmış olduğu risk faktörleri ele alınarak, böbrek fonksiyonlarının işlevini aynı statüde yerine getirebileceği bir tedavi yöntemi uygulanır. Sık sık tekrarlanan böbrek taşlarının varlığının ortaya çıkması için detaylı laboratuvar testlerine ihtiyaç vardır. Bu testler arasında kandaki kalsiyum oranı, magnezyum, ürik asit, D vitamini, parathormon ve fosfor değerlerine bakılır. Bu testlerde ki anormal değerler böbrek taşının varlığını ortaya koyar. Böbrekte ve idrar yollarına meydana gelen yapısal bozukluklar radyolojik tetkikler ile araştırılır. Gerekli durumlarda böbrek taşına cerrahi yöntemler ile müdahale edilerek böbrek taşı vücuttan uzaklaştırılır.

Böbrek taşını önlemek için ne yapılır?

Böbrek taşını önlemenin en önemli yollarından bir tanesi düzenli olarak sıvı tüketmektir. Çay, kahve, meyve suyu ve asitli içecekler yerine günlük olarak vücudun su ihtiyacının karşılanması böbrek taşının oluşmasını ciddi oranda engeller. Aynı zamanda günlük olarak bol meyve ve sebze tüketiminin de artırılmasında fayda vardır.

Böbrek taşı olan insanlar hangi besinleri tüketmemelidir?

Tüketilen besinler böbrek taşının artırılmasına neden olabilir. Domates, bamya, pancar, ışgın otu, patates, fındık, susam, fındık, çikolata gibi besinlerin tüketilmemesi tavsiye edilir.

Böbrek taşını düşürmek için ne yapılması gerekir?

Böbrek taşını sağlıklı bir şekilde vücuttan dışarıya atmak için günlük olarak en az 3 litre su içilmelidir. Yeterli seviyede sıvı alımında yeni oluşacak böbrek taşları engellenmiş olur.  Belirli seviye büyüklüğe ulaşan böbrek taşları için alanında uzman kişilerden destek alınması şarttır.