| Ruhi Güngör
Böbrekler, yaşamın sağlıklı bir şekilde idame ettirilebilmesi için en önemli organların başında gelir. Vücutta biriken ve dışarıya atılması gereken maddeler böbrekler aracılığı ile vücuttan atılır. Aynı zamanda vücudun fonksiyonlarını en iyi şekilde idame ettirebilmesi için vücut için yararlı olan maddeleri de filtreler. Vücuttaki tuz ve mineraller direkt olarak böbreklere ulaşır ve burada çözünürler. Çeşitli nedenlere bağlı olarak böbrekler çözünme olmadığı durumlarda taş oluşumları meydana gelir. Taşların yaklaşık olarak %80’lik bölümü kalsiyum ve oksalat taşları oluşturur. Bunlar dışında ise enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak ürik asit, sistim taşları, kalsiyum ve fosfat taşları da böbreklerde oluşur. Böbrek taşları belirli aralıklar ile kişilerde çeşitli belirtiler oluşturur. Bu belirtiler herkeste farklı şekilde ortaya çıkar. Taş düşürmenin birbirinden farklı belirtileri söz konusudur. Bu belirtiler şu şekildedir;
- Taş düşürme belirtileri arasında en önemli belirtilerden bir tanesi karın bölgesinde ve sırtta meydana gelen ağrıdır. Bu ağrılar gün geçtikçe şiddetlenir ve yaşamsal fonksiyonlarınızın ne
- İdrar yaparken acı hissiyatı
- İdrarda kan belirtisi
- Sık sık idrara çıkma isteği
- Enfeksiyon durumlarında ateş ve titreme
- Az miktarda idrar yapma ve idrar yapmada zorluk
- Mide bulantısı ya da kusma hali böbrek taşının en önemli belirtileri arasında yer alır.
Böbrek Taşlarının Oluşmasını Engellemek İçin Ne Yapılır?
Böbrek taşlarının oluşmasını engellemek ve sağlıklı bir yaşam elde etmek için dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar vardır. Bu hususlar arasında beslenme alışkanlığınız en önemli konuların başında gelir. Böbrek taşlarının engellenmesi içinde tüketmiş olduğunuz günlük rutin besinlerinizi gözden geçirmek bu taşların oluşmasını engelleyecek en önemli adımdır. Böbrek taşlarının oluşmasını engellemek için yapmanız gerekenler şu şekildedir;
- Böbreklerin görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için sıvı alımı oldukça önemlidir. Günlük 2 ya da 3 litre su tüketmek, böbreklerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Günlük olarak 2 ila 3 litre su tüketmenizde fayda vardır.
- Yoğun olarak tuz tüketimi böbrek taşlarının hızlıca oluşmasına doğru oranda etki eder. Bu nedenle günlük tuz tüketiminizin sınırlandırılmasında fayda vardır.
- Lifli gıdalar tüketmek böbrek taşlarının engellenmesine destek olur. Vücut yapınıza uygun ise lifli diyet tercih edebilirsiniz.
- Hayvansal proteinler her ne kadar vücut için sağlıklı olsa da yoğun olarak tüketildiğin de böbrek taşları başta olmak üzere ciddi problemlere neden olabilir.
- Sık kahve tüketimi, gazlı içecekler, çikolata gibi besinlerden mutlaka uzak durmanız gerekir.
Böbrek taşı hastalığını geçirmiş olan ve bu rahatsızlıktan dolayı ameliyat olan kişiler böbrek taşlarının tekrardan oluşmasını engellemek için yaşamsal faaliyetlerini tamamen değiştirirler. Böbrek taşlarının tekrardan oluşmaması ya da oluşan taşların vücuttan uzaklaştırılması için hastalara göre çeşitli diyet listeleri oluşturulur. Oluşturulan bu diyete istinaden taş oluşumlarının %80’inini engelleyebilirsiniz.
Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Böbrek taşı problemi yaşayan herkese farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Böbrek taşı tedavisi, taşın büyüklüğüne ve taşın bulunduğu konuma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Böbrek taşı tedavisinin uygulanabilmesi için hastadan belli başlı testler talep edilir. Bu testler neticesinde böbrek taşının büyüklüğü, enfeksiyon riskinin olup olmadığı ortaya çıkar. Böbrek taşı tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi ilaç tedavisidir. Hastaya ağrı kesici ve narkotik ilaçlar verilir. Taşın türüne göre de çözelti ilaçları verilmektedir. Taş kırma tedavisi büyük boyutlu olan taşlarda kullanılır. Yüksek ses dalgaları ile taş kırılır ve idrar yolu ile kolaylıkla dışarıya atılması sağlanır.
Böbrek taşı kaç gün içerisinde düşer?
İlaç tedavisi uygulanan böbrek taşının düşme süresi yaklaşık olarak 15 günü bulmaktadır. Diğer cerrahi yöntemlerde ise yaklaşık olarak 10 gün içerisinde taşlar vücuttan dışarı atılır.
Böbrek taşının düşmüş olduğu nasıl anlaşılır?
Ağrılarınızın bir anda kesilmesi, idrar yaparken yanma ve acı hissinin ortadan kaybolması ve uzun süredir yaşanmayan ağrınız var ise böbrek taşınız düşmüş olabilir. Bu gibi belirtileriniz var ise tekrardan tahlil yaptırarak böbrek taşınızın düşüp düşmediğini öğrenebilirsiniz.
Doğal yollar ile böbrek taşı düşer mi?
Doğal yollar ile böbrek taşının düşmesi mümkündür. Ancak bunun için böbrek taşının boyutu önem arz eder. Tüketmiş olduğunuz besinler ve az tuz kullanımı böbrek taşının düşmesine yardımcı olabilir.