Böbrek Taşı
Konu Başlıkları | İçindekiler

Böbrekler, boşaltım sisteminin en önemli organlarından biridir. Metabolizma hareketine bağlı olarak oluşan vücut atıklarının uzaklaştırılması gibi birçok görevi vardır. Vücut için önemli görevleri olduğu için böbreklerde sorun oluştuğunda vücut birçok açıdan olumsuz etkilenir.
Böbrek taşı hastalığı, böbrek hastalıkları arasında yer alan ve sıklıkla görülen bir hastalıktır. Ülkemiz başta olmak üzere Hindistan ve Ortadoğu ülkelerinde yaygın olarak görülür. Uzak Doğu ve Asya bölgelerinde ise nadir görülen bir hastalıktır. Böbrek taşı hastalığı tedavi edilmediğinde böbreklerin kaybı söz konusudur. Aynı zamanda başka hastalıklara neden olur.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı, böbrek kanallarında bilinmeyen sebeplerden dolayı bazı minerallerin bir araya gelerek oluşturdukları sert yapılar olarak adlandırılabilir. Araştırmalara göre erkeklerin böbrek taşı hastalığı yaşama ihtimali kadınlara göre 3 kat daha fazladır. Ayrıca tedavisi düzenli olarak yapılsa da hastalığının tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir.
Her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Ancak 30 yaş sonrasında görülme ihtimali daha yüksektir. Böbrek taşı tedavi edilmediğinde böbrek kanalları tıkanır. Bu da böbreklerin içindeki basıncın artmasına neden olur. Kişi, bu basınca bağlı olarak şiddetli bir ağrı hisseder. Belli bir süre sonra ise böbrek fonksiyonları bozulmaya başlar. Bazı bireyler de ağrı hissedilmeyebilir. Ancak bu tedavi edilmeyeceği anlamına gelmez.
Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı, ülkemizde sık görülen bir hastalık olduğu için belirtileri de merak edilir. Başlıca böbrek taşı belirtileri şu şekildedir;
- Kusma ve bulantı,
- Bel ve karın ağrıları,
- Şiddetli göğüs ağrısı,
- Kanlı idrardır.
Bu belirtiler ile karşılaşıldığında muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve destek alınmalıdır.
Böbrek Taşı Neden Olur?
Böbrek taşıyla ilgili birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Ancak böbrek taşının neden olduğu tam olarak bilinememektedir. Birkaç faktörün böbrek taşına neden olduğu tahmin edilmektedir. Öncelikle kişinin genetik geçmişi göz önüne alınmalıdır. Ailesinde böbrek taşı öyküsü olan kişilerin, bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Bir diğer etken ise sağlıklı beslenmemektir. Bunlar dışında;
- Fiziksel aktivitenin az olması,
- Obezite,
- İdrar yolu enfeksiyonlarının sık yaşanması,
- Böbrek taşı probleminin daha önce yaşanmış olması,
- Gut hastalığı,
- Genetik böbrek rahatsızlıkları,
- Kronik bağırsak sorunları,
- Farklı böbrek problemleri de böbrek taşına neden olabilmektedir.
Böbrek taşına birçok faktör sebep olabildiği için teşhis öncesinde hastanın testlerden geçirilmesi önemlidir.
Böbrek Taşının Çeşitleri
Böbrek taşı, minerallere bağlı bir hastalık olduğu kendi içerisinde çeşitleri bulunur. Böbrek taşının çeşitleri:
1.Ürik Asit Taşları: Yüksek proteinli besinler tüketenlerde sık görülen böbrek taşı çeşididir.
2.Kalsiyum Taşları: Kalsiyum fosfat ve kalsiyum oksalar gibi bileşiklerin neden olduğu taşlardır. Ülkemizde en sık görülen böbrek taşı türüdür. Görülme ihtimali yaklaşık %75’dir.
3.Enfeksiyon (Sitruvit) Taşları: En tehlikeli böbrek taşı türüdür. İdrar yolu enfeksiyonlarının sık yaşanmasına bağlı olarak oluşur. Kısa süre içerisinde böbreklerin hasar görmesine neden olur.
4.Sistin taşları: Metabolik rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan ve nasir görülen böbrek taşı çeşididir.
Böbrek Taşı Nasıl Teşhis Edilir?
Böbrek taşının teşhisi için bazı testler ve tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bunlar;
- Röntgen,
- Ultrasonografi,
- Üreteroskopi,
- Bilgisayarlı tomografi (BT),
- İdrar analizidir.
Hastanın durumuna göre farklı testler de uygulanabilir.
Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek taşı tedavisi, böbrek taşının türü ve boyutu gibi birçok nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hastanın durumuna göre ilaç ya da cerrahi yöntemler uygulanabilir. Taşın boyutu küçük ise hekimin verdiği ilaçlar doğrultusunda taş eritilir. Taşın boyutu büyük ise açık ameliyat uygulamaları gerekebilir. Bu tedaviler, böbrek taşının tekrarlanmasını engellemez.
Teknolojinin gelişmesi ile ESWL yöntemi, böbrek taşı tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntem ile özel şok dalgalar uygulanarak böbrek taşları kırılır. Ayrıca bazı durumlarda RIRS yöntemi de böbrek taşı tedavisinde kullanılmaktadır.
Böbrek taşı, böbreklerin içinde veya idrar yollarında oluşan sert minerallerin birikimidir. Bu mineraller, idrardaki fazla tuzların çökmesi sonucu oluşur.
Böbrek taşlarının oluşumunda etkili olan nedenler şunlar olabilir: İdrar yolu enfeksiyonları Genetik faktörler Aşırı tuz veya kalsiyum alımı Yetersiz sıvı tüketimi Aşırı protein alımı
Böbrek taşı belirtileri şunlar olabilir: Keskin bel veya kasık ağrısı Kanlı idrar Sık idrara çıkma Bulantı ve kusma İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
Böbrek taşı teşhisi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: Görüntüleme testleri: Bilgisayarlı tomografi (BT), ultrason veya radyografi ile taşın boyutu ve konumu hakkında bilgi edinme. İdrar testleri: İdrardaki kan veya taş oluşumuna dair belirtileri tespit etme.
Böbrek taşı tedavisi, taşın boyutuna, konumuna ve semptomlara bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir: Bol sıvı tüketimi: Sıvı alımının artırılması böbrek taşlarının doğal olarak atılmasına yardımcı olabilir. İlaç tedavisi: İlaçlar, taşların çözülmesine veya geçişini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Cerrahi müdahale: Büyük veya tedaviye dirençli taşların çıkarılması için ameliyat gerekebilir.
Biz Kimiz?
1977 yılında İstanbul Bakırköy doğumlu. İlkokul Yunus Emre İlkokulu, ortaokul...