Konu Başlıkları | İçindekiler

Mesane Taşları

Mesane taşı, kadın erkek ve yaş fark etmeksizin görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla mesane taşları, böbrek taşları ile karıştırılmaktadır. Bu rahatsızlık böbrek hastalıkları veya herhangi bir hastalık teşhisinde ortaya çıkmaktadır. Çağımızda mesane taşı teşhisi ve tedavisi hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

Halk arasında idrar kesesi olarak söylenen, vücuttan atılması gereken suyun depolama ve dışarıya atılma işlevini yapmaktadır. Mesane de yer alan magnezyum, kalsiyum ve mineraller olduğu için bu vitaminlerin denge bozukluğu ile taş oluşumu gerçekleşebilir.

Mesane Taşı Nedir Ve Nasıl Oluşur?

Mesane taşı kendiliğinden oluşmaz. Peki, mesane taşı nasıl oluşur? Mesane de taş oluşumunu engelleyen sitrat gibi maddeler bulunur. Mesane işlevinin yapılmasını sağlayan mineraller ve vitaminlerin denge bozukluğunda ortaya çıkmaktadır.

Börekler de ve üreterden meydana gelen taşların büyümesi ile mesanede taşların oluşmasına sebep olabilir. Mesanede oluşan yangı, prostat kanseri, prostat büyümesi gibi rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkabilir.

Mesane Taşı Belirtileri Nelerdir?

Mesane taşları kediliğinden oluşmayan, başka rahatsızlıkların sonucunda meydana gelmektedir. Mesane taşı belirtileri nelerdir? Öğrenilmek istenebilir. Mesane taşı bütün hastalarda belirti göstermeyebilir. En bilindik olarak belirtileri sizler için sıralayalım.

  • İdrarda görülen kan renginin açık veya koyu olması,
  • İdrara çıkarken yaşanan ağrı ve sancılı his,
  • İdrara çıkarken zorlanma,
  • Sürekli yenilenen ve uzun süreli oluşan idrar yolu enfeksiyonu,
  • İdrarın tam boşaltılamaması,
  • Erkeklerde penis ve testislerinde ağrıların yaşanması,
  • Kadınlarda ise vajinal bölgede ağrıların yanşaması,
  • Sık sık idrara çıkma isteği,
  • İdrar renginin normalden daha koyu ve kötü koku olması,
  • Karın ağrısı ve yüksek ateş oluşumu mesane taş belirtileri arasında en sık duyulan şikâyetler ve belirtiler olarak bilinir.

Mesane taşı oluşumunda yukarıda sıraladığımız belirtiler her hasta da görülmeye bilir. İdrar tıkanıklığı ve sürekli yaşanan enfeksiyon sorunu yaşayan kişilerde sağlık uzmanına görünmesi gerekir. 

Mesane Taşı Tanısı Ve Teşhisi

Mesane taşı tanısı ve teşhisi koyabilmek için kişinin daha önce yaşadığı hastalıklar ve ameliyatlar gibi tıbbı bir geçmişine bakılır. Aynı zamanda fiziki muayene yapılarak karında yer alan alt karın bölgesine bastırılarak hassasiyetin olup olmadığına bakılır.

Mesane taşı tanısı için erkek hastalarda görülen prostat büyümesinin varlığı araştırılmalıdır. Kadınlarda da sıkça yaşanan idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır. Bunun yanı sıra metabolik hastalıkların olup olmadığı ve nörejen mesaneye yatkınlığı arattırılarak teşhis konulabilir.

Mesane Taşının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mesane taşı rahatsızlığının bazı hastalıklardan sonra meydana gelen ve her hasta belirti göstermediğinden sizlere bahsetmiştik. Peki, mesane taşının tedavisi nasıl yapılır?Öğrenmek isteyebilirsiniz. Mesane taşı teşhisi koyulan bir hastaya bazı tetkikler yapılarak taşın boyutuna, sayısına ve taşın oluşumunun asıl sebepleri teşhis edilir. İstenilen bu bilgiler neticesinde tedavi ve alternatif yöntemlere karar verilebilir.

Mesane taşı için tedavisi yapılacak kişinin eğer ki taş börek veya üreter borucuklarından gelmişse taş düşürülebilir ve bu tarz taşların düşmesi beklenebilir. Mesane de yer alan taşların boyutları tedavi yöntemi için oldukça önemlidir. Eğer ki büyük bir taş veya taşlar ise cerrahi müdahale ile mesaneden alınmalıdır.

Mesane taşın oluşumuna sebep olan asıl sorunu bulup onu tedavi etmekte bir yöntemdir. Mesane taşı çok büyük değil ve alınması gerekirse lazerle kırılarak alınabilir.

Mesane Taşının Tekrarlanmaması İçin Ne Yapılmalı?

Mesanede belli rahatsızlıklardan sonra oluşan ve tedavisi yapılan mesane taşınıntekrarlanmaması için ne yapılmalı? Bilmek isteyebilirsiniz.

Mesane taşının yeniden oluşmaması için bol sıvı tüketimi, özel diyet, yaşam tarzında değişlik yapılabilir.

Mesane taşı, mesanenin içinde mineral birikimlerin oluşturduğu sert ve çözülemeyen bir madde birikimidir. Bu taşlar, idrar içindeki minerallerin aşırı birikmesi sonucu oluşabilir.

Mesane taşlarının nedenleri şunlar olabilir: İdrarın yetersiz temizlenmesi İdrar yolu enfeksiyonları İdrar yollarının daralması veya tıkanması Bazı metabolik hastalıklar İdrarın uzun süre mesanede birikmesi

Mesane taşı belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak yaygın belirtiler şunlar olabilir: Sık idrara çıkma İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi Alt karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık İdrar kaçırma Bulanık veya kanlı idrar

Mesane taşı teşhisi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: Fiziksel muayene İdrar testleri (örneğin, idrar kültürü ve idrar analizi) Görüntüleme çalışmaları (örneğin, ultrason, bilgisayarlı tomografi veya radyografi) Mesane içi inceleme (sistoskopi)

Mesane taşı tedavisi, taşın boyutuna, konumuna ve semptomlara bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir: İlaç tedavisi: Taşın küçülmesine veya çözülmesine yardımcı olabilir. Litotripsi: Taşları ultrason veya lazerle parçalama işlemi. Cerrahi müdahale: Büyük veya tedaviye dirençli taşların çıkarılması için ameliyat.

Biz Kimiz?

1977 yılında İstanbul Bakırköy doğumlu. İlkokul Yunus Emre İlkokulu, ortaokul...

Phone Icon 0532 499 60 91 Bize Ulaşın!