Artifisyal Sphinkter
Konu Başlıkları | İçindekiler
Artifisyal Sphinkter
Erkeklerde görülen idrar kaçırma problemi tedavisidir. Ancak birçok hasta, idrar kaçırmanın ne demek olduğunu bilmemekte ve her sorunu idrar kaçırma olarak adlandırmaktadır. Dolayısıyla artifisyal sphinker tedavisinden önce idrar kaçırmayla ilgili kısa bir bilgi verilmelidir.
İdrar kaçırma; kişinin kontrolü dışında gerçekleyen, hijyenik ve sosyal sorunlara neden olan bir idrar problemidir.
İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar kaçırma tedavisi belli durumlar için uygulanır. Bunlar;
- Mesane enfeksiyonu,
- Mesane tümörleri,
- Vajina enfeksiyonu,
- Menopoz,
- Zorlu olan doğumlar,
- Mesane taşları,
- Sinirsel hastalıklar,
- Karın bölgesine uygulanan tedaviler,
- Erkeklerde prostat büyümesi,
- İlaçların yan etkileri,
- Mesane tıkanmasıdır.
İdrar kaçırma durumları göz önüne alındığında erkeklerde ve kadınlarda farklı şekilde ortaya çıktığı rahatlıkla görülebilir. Dolayısıyla tedavileri de farklılık gösterir. Bunun yanında;
- Herhangi bir zorlanma ve fiziksel aktivite gibi stres yapılan durumlarda,
- Aniden idrar bastırması ve sıkışma hissi yaşandığında,
- Her iki durumun aynı anda yaşanmasında,
- Mesanenin taşma durumuna gelmesinde idrar kaçırma görülebilir.
Erkeklerde idrar kaçırma teşhisi konulduğunda ilk olarak bazı egzersizler yaptırılır. Ardından ilaç tedavisine başlanır. Kullanılan ilaçlar, oldukça etkilidir. Ancak ilaçların ne dozda kullanılacağı ve ne kadar kullanılacağı hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Hasta, strese bağlı olarak idrar kaçırma problemi yaşıyorsa ilaçlar çözüm olmayabilir.
Böyle durumlarda hastanın durumu tekrar göz önüne alınır. İdrar torbasının içerisindeki basıncı ölçülmesi için ürodinami adı verilen cihaz kullanılır. Aynı zamanda sistografi gibi filmlerle detaylı inceleme yapılır. İdrar kaçırmanın nedeni bulunmak zorundadır. Aksi halde tedavi sürecine başlanamaz. Kadınlarda bazı cerrahi müdahalelerle bu sorundan kurtulmak mümkündür. Ancak erkeklerde uygulanan yöntemler, kadınlardan oldukça farklıdır.
Erkeklerde bazı durumlarda idrar kaçırma problemi kısa sürede tedavi edilebilir. Bu durumlar;
- Ağır eşyalar kaldırma,
- Hapşırma, gülme veya öksürme,
- Koşma ve yürüme gibi egzersizler,
- Tuvalete yetişememe,
- Ayağa kalkma esnasında,
- Aniden idrar gelmesi hissidir.
İdrar kaçırma erkeklerde ped kullanma derecesine geldiyse, mesane tam olarak boşalamıyorsa, idrar yapma isteği sürekli geliyorsa muhakkak doktora başvurulmalıdır.
Artifisyal Sphinker Nedir?
İdrar kaçırma, erkeklerin özellikle sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu yüzden erkekler, idrar tutabilmek için artifisyal sphinker ameliyatını tercih eder. Bu ameliyat:
- Erkeklerde en etkin idrar tutma yöntemidir.
- Hissedilmez ve vücudun dışarısında belli olmaz.
- İdrar kanalı çevresinde bulunan tıkaç sistemi sayesinde idrar tutulur.
- Üzeri antibiyotik ile çevrilir. Bu sayede enfeksiyon kapma riski azdır.
Artifisyal Sphinker Cihazında Neler Bulunur?
Artifisyal sphinker ameliyatında özel bir cihaz kullanılır. Bu cihaz;
- Karın içerisine konulan ve basıncı oluşturan balondan,
- İdrar kanalını kapatan manşetten,
- Dışarıdan belli olmayan kontrol düğmesinden oluşur.
Cihaz, 1972 yılından itibaren ameliyatlarda kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımı, 500.000 hastaya ulaşmıştır. Parça sorunu yaşanmaz. Hastaya özgü parça türü bulmak mümkündür. Ülkemizde 20 yılı aşkın bir süredir uygulanan ve ilgi gören bir ameliyat türüdür.
Artifisyal Sphinker Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Artifisyal sphinker, cerrahi bir işlemdir. Bu yüzden steril bir ortamın oluşturulması önemlidir. Artifisyal sphinker ameliyatı, yaklaşık bir saat sürer. Cerrahi işlem sonrasında genellikle hastanede bir gün kalınır. Hastanın durumuna göre bu süre uzayabilir. Cihaz hemen çalıştırılmaz. 4 ile 6 hafta arası beklenir. Ardından çalıştırıldığında hemen etkisini göstermeye başlar.
İdrar kaçırmada düzelme olmadıysa cihazda arıza, kaçak, kontrol düğmesinin bozulması gibi durumlarla karşılaşma ihtimali yüksektir. Sorun düzeltilmediğinde yeniden idrar kaçırma problemleri, manşetin bol olması, idrar kanalında sünme, mekanik bozukluklar ve taşlaşma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Ameliyat sonrasında sıkıntıların yaşanmaması için hijyenik kurallara dikkat edilmelidir. Herhangi bir problem ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Artificial sphincter, idrar inkontinansı (idrar kaçırma) tedavisi için kullanılan bir medikal cihazdır. İdrar kesesini kontrol etmek için kullanılır ve idrarın kaçmasını engellemeye yardımcı olur.
Artificial sphincter, idrar inkontinansı yaşayan ve diğer tedavi yöntemlerinden yeterli sonuç alamayan bireylere uygundur. Genellikle prostat kanseri cerrahisi sonrası veya idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı idrar kaçırma sorunu yaşayan erkekler için tercih edilir.
Artificial sphincter, bir üç bileşenli cihazdan oluşur: bir yapay kas (sphincter), bir pompa ve bir depo balonu. Yapay kas, üretrayı sıkıca kapatır ve idrarın kaçmasını önler. Pompa, kasın açılıp kapanmasını kontrol eder. Depo balonu ise idrarı depolar. İdrar yapma ihtiyacı hissedildiğinde hasta, pompayı sıkarak idrarın boşalmasını sağlar.
Artificial sphincter ameliyatı, her ameliyat gibi bazı riskler taşır. Enfeksiyon, cihazın arızalanması veya cerrahi komplikasyonlar gibi riskler söz konusu olabilir. Ancak bu riskler, genellikle uzman bir cerrah tarafından yapılan işlemle minimize edilir.
Artificial sphincter, uzun vadeli bir çözüm sağlayabilir. Genellikle cihazın ömrü yaklaşık 5 ila 10 yıl arasındadır, ancak kullanım şekli ve kişinin yaşına göre değişebilir. Cihazın kullanım ömrünü uzatmak veya yenilemek için başka bir ameliyat gerekebilir.
Biz Kimiz?
1977 yılında İstanbul Bakırköy doğumlu. İlkokul Yunus Emre İlkokulu, ortaokul...
0532 499 60 91 Bize Ulaşın!