Prostat kanseri, cinsiyet olarak en çok erkeklerde görülen kanser türüdür. Prostat kansere yakalanan kişilerde ölüm oranı kanser ölümlerinde ikinci sırada yer alır. Kanser büyüklüğü yaklaşık bir cevizin büyüklüğü ile aynıdır. İdrar torbasının altına yerleşerek, üreme işlevleri için çeşitli salgı üreten bir salgı organıdır.

Prostat kanseri, prostat dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde tümör yapısına gelmesidir. Prostat kanseri prostatın belli bir kısmında veya bütün bölgesinde görülebilir. Yaş aralığı olarak ileri yaşlar olan 60 ila 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Zamanında tedavisi yapılmazsa veya kontrol altına alınmazsa idrar yapamam ev daha başka sorunlara yol açabilir.

Erkeklerin 50 yaşlarından itibaren yılda en az iki kez muayene olması, erken tanı ve teşhis için faydalı olabilir.

Prostat Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Prostat kanseri günümüzde kullanılan birçok tedavi yöntemleri bulunur. Prostat kanser tedavisi nasıl yapılır? Sorularınızı cevaplayalım. Son zamanlarda ameliyat olmadan birçok tedavi yöntemi doğmuştur. Bu tedavi yönetmelerini sizler için sıralayalım.

  1. Aktif İzlem Tedavi Yöntemi

Prostat kanser evrelerinin 1inci yavaş ilerleyen türüdür. Bu evrede çoğu hastada belirti ya da şikâyet görülmez. Bu evrede doktor tarafından yapılan bir takım testlerden sonra takip edilir ve tümörün yayılma risk oranını değerlendirir.

Aktif prostat kanser izleme tedavi yöntemi, yavaş ilerleyen ve risk olarak düşük seviyedeki kanserli hastaların tedavi şansını kaybetmeden kontrol sağlanmış olur.

  1. Nanoknife Tedavi Yöntemi

Prostat kanser tedavisinde uygulanan bu yöntem bazı karaciğer kanserinde ve pankreas tümörleri için uygulanır. Bu yöntem prostat kanser tedavisinde de rahatlıkla uygulanmaktadır. Naoknife tedavi yöntemleri 3 4 adet farklı özle elektrot ve ultrason ile prostatta bulunan kanserli hücrelere verilen elektrikli akım yöntemidir.

Nanknife tedavi yöntemi prostatın içerisinde geçen yakın tümörlerin tedavisinde de uygulanabilir. Bu yöntemle tedavi yapılacak hastaların teşhisleri iyi yapılması gerekir. Yapılan bu yöntem kanserli hücreler tahrip edildiğinden ilerleyen zamanlarda başka bölgelerde büyüme riski bulunur.

  1. Prostat Kanserinde Cerrahi Tedavi - Radikal Prostatektomi

Prostat kanserinde yayılım göstermeyen türlerine göre uygulanan cerrahi tedavi yöntemidir. Prostat çıkarılarak uygulana bu cerrahi işleme radikal prostatektomi ameliyatı denilir. Bu yöntem düşük riskli prostat kanser hastalarına uygulanmaktadır. Prostat alınırken dikkat edilmesi gereken bir durumda idrar torbasına zarar vermeden yapılmalıdır.

 Prostat Kanser Belirtileri Nelerdir?

Erkelerde görülen ve evresine göre her hastada belirti yaşanmayan kanser türü prostat kanserbelirtileri nelerdir?Sizler için kanser belirtilerini sıralayalım.

  • İdrar yaparken akışının bozulması,
  • İdrar yapmada güçlük çekme,
  • Boşalma sırasında ağrı hissinin yaşanması,
  • Kasık bölgelerine giren anı kramplar,
  • Meniden veya idrardan kan gelmesi,
  • Kemik yapısında ağrı hissedilmesi,
  • Sertleşme durumunda yaşanan bozukluk

Prostat kanser belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız uzman bir hekime muayene olabilir erken tanı ve teşhis koyulabilir.

Prostat Kanser Risk Faktörleri Nelerdir?

Erkeklerde görülen ve günümüzde sık duyulan prostat kanser risk faktörleri nelerdir?Önemli bir detaydır. Risk faktörlerine göre rutin muayene yaptırabilir, olası bir durum da erken önlem almış olabilirsiniz.

Prostat kanser risk faktörleri, kalıtsal ve genetik faktörler, çevresel faktörler, yaş durumunun etkisi, ırkın faktörü, beslenme alışkanlıkları, obezite ve sigara kullanımı risk faktörleri arasında bulunur. Prostat kanseri siyahi erkeklerde sık görülen bir kanser türüdür. 55 yaş üstü erkeklerin risk durumu artmaktadır. Aileden gelen prostat hikâyesi de risk durumunu artırmaktadır.

 

Prostat Kanseri
Prostat Kanseri

Erkeklerde görülen ve ileri yaşlarda rastlanan prostat da yer alan ceviz şeklindeki tümördür.

Prostat kanseri her hasta da belirti göstermeyebilir. Belirtileri olarak idrar yapmada yaşanan zorluk, menide ve idrar da kan gelmesi, sertleşme esnasında yaşanan bozukluk gibi belirtiler sıralanabilir.

Prostat kanser risk faktörleri, risk faktörleri, kalıtsal ve genetik faktörler, çevresel faktörler, yaş durumunun etkisi, ırkın faktörü, beslenme alışkanlıkları, obezite ve sigara kullanımı risk durumlarından sayabiliriz.

Prostat kanser hastalarına tedavi şekli kanserin durumuna göre değişebilir. Işın tedavisi veya cerrahi müdahale gibi yöntemler sıralanabilir.

Biz Kimiz?

1977 yılında İstanbul Bakırköy doğumlu. İlkokul Yunus Emre İlkokulu, ortaokul...

Phone Icon 0532 499 60 91 Bize Ulaşın!