Üreteral Darlıklar
Konu Başlıkları | İçindekiler
Üreteral Darlıklar
Sağlığımız hayatta huzurlu ve keyifle yaşamak için oldukça önemlidir. Mesane ve idrar yolu rahatsızlıklarından olan üreter darlıklar üretraorganının darlaşması şeklinde ortaya çıkan bir sorundur. Üretra kadınlarda 4 santimetre uzunluğunda olan erkeklerde ise 20 santimetreye kadar ulaşabilen bir boyuttadır. Prostat bezi tarafından çevrelenmiş olan üretra erkeklerde daralması ile sağlık problemleri oluşturmaktadır.
İdrar boşaltımının önemli organlarından olan üretra idrar torbasından idrarın dışarı gidişini sağlayan bir yapıdadır. Yazımızda üretra darlığı veya üreter darlıklar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Ayrıca üreter darlıkların teşhis ve tedavisi süreci ile konuları da ele alacağız.
Üretrada Darlık Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Yediğimiz yiyeceklerin vücudumuz için faydalı olanlarını vitamin, mineral ve diğer özellikteki besin değeri olarak sindirdikten sonra geri kalanı böbrek ve bağırsaklar yolu ile dışarı atmamız gerekir. Sıvı olarak vücuttan atılacak şeylerin böbreklerden geçerek idrar torbasına oradan da üretra yoluyla dışarı atılması söz konusudur.
Üretrada bazı sebepler ile darlık oluşması sağlığımız açısından bir rahatsızlığın habercisi olabilir.Üretrada darlık oluşma nedenleri hakkında sizlere maddeler halinde birkaç sebep sıralayalım.
- Üreter darlıklar oluşmasında ilk sebep olarak geçirdiğimiz prostat veya taş ameliyatlarını söyleyebiliriz,
- Bu rahatsızlığın oluşması için bir başka neden ise travmalar veya yüksekten düşmek gibi vücudu sarsıcı olayların yaşanmasıdır,
- Vücutta oluşabilecek bazı enfeksiyonlarda üretra darlığı oluşmasına sebebiyet verecektir,
- Son olarak hiçbir sebep olmaksızın da üretranın daraldığına rastlanıldığı olmuştur.
Sıvı boşaltımı için büyük öneme sahip bir organ olan üretranın darlaşmasına sebep olacak etkenleri açıklamaya çalıştık. Ürete darlıkların nasıl teşhis edilip tedavisinin nasıl gerçekleşeceğine dair bilgileri yazımızın geri kalan kısmında bulabilirsiniz.
Üreter Darlıkların Teşhisi Nasıl Yapılır?
Hastanelere doktorlara vücudumuz ve sağlığımız hakkında herhangi bir şikâyetimiz olduğunda başvururuz. Bir yerimiz ağrıdığında, bir sancı hissedip veya acı çektiğimizde söz konusu acının veya ağrının bulunduğu bölgede oluşabilecek rahatsızlık şüphesi ile hastane ve doktora gideriz. İdrar yapmakta zorlandığımızda veya idrar yaparken ağrı veya acı hissettiğimizde üreter darlıklar oluşması endişesi ile hastaneye giderek bu şikayetimizi doktora iletmeliyiz.
Bu konuda şikâyeti bulunan hastaların üroflowmetri denilen bir idrar yani işeme testine tabi tutularak üreter darlıkların teşhisi nasıl yapılır işlemi başlar. Bu test ile ısrar akışında herhangi bir zayıflama olup olmadığına bakılarak bir sorun gözlemlendiğinde hasta bir sonraki aşamada değerlendirilir.
Bu aşamada ise üretrografi denilen bir film çekimi ile üretrada oluşan darlığın yeri ve seviyesi belirlenerek hasta için uygulanacak tedavi yönteminin dozu ve yöntemine karar verilmektedir. Gelin isterseniz bir sonraki başlıkta üreter darlıklar nasıl tedavi edilir konusuna değinelim.
Üreter Darlıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Tıp konusunda gerek ülkemiz gerekse dünya da önemli ilerlemeler yaşanmaktadır. Birçok rahatsızlığın tedavisine dair tedavi yöntemleri oldukça sağlıklı sonuçlara ulaşılmaktadır. Üreter darlıklar nasıl tedavi edilir konusunda da doktorların ve üroloji bölümü uzmanlarının geliştirdiği üç temel tedaviden bahsedebiliriz.
Bu üç tedavi yönteminden ilk olarak ele alacağımız üretra darlığı oluşan bölgenin dilatasyon denilen bir işlem ile genişletilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntem ile hastanın üretrasının darlık oluşan bölümü tıpkı bypass şeklinde bir operasyon ile genişletilerek sorun çözülmeye çalışılır.
İkinci tedavi yöntemi ise üretranın daralan kısmının endoskopik yöntemler ile kesilerek alınmasını ifade etmektedir. Bu sorunlu bölgenin kesilip alınması şeklindeki tedavinin açık ameliyat ile gerçekleşmesi ise üçüncü tedavi yolunu ortaya çıkarmaktadır.Açık ameliyat diğer iki tedavi yönteminden sonuç alınamayan hastalarda son yöntem olarak tercih edilen bir tedavi şeklidir.
Üreteral darlıklar, üreter adı verilen idrar yollarının daralması veya tıkanmasıdır. Bu durum, idrarın böbreklerden mesaneye doğru akışını engelleyebilir.
Üreteral darlıkların nedenleri çeşitli olabilir. Bazı yaygın nedenler şunlar olabilir: Doğuştan gelen darlıklar İdrar yolu enfeksiyonları İdrar yolu taşları Tümörler veya kanser Endometriozis
Üreteral darlıkların belirtileri şunlar olabilir: Bel ağrısı Sık idrara çıkma İdrar yaparken yanma hissi Kanlı idrar İdrar tutmada zorluk
Üreteral darlıkların teşhisi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: İdrar yolu görüntülemesi: Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya ürografi ile darlık veya tıkanıklık hakkında bilgi edinme. Sistoskopi: Üreterlerin içini incelemek için bir endoskop kullanma. Üreteral anjiyografi: Üreterlerin kan akışını gözlemlemek için bir röntgen işlemi.
Üreteral darlıkların tedavisi, darlığın türüne, ciddiyetine ve hastanın sağlık durumuna bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir: Üreteral stent: Üreter içine yerleştirilen bir tür tüp, idrarın akışını düzeltebilir. Üreteroplasti: Cerrahi olarak darlık alanının genişletilmesi. Üreteral reimplantasyon: Üreterin mesaneye farklı bir şekilde bağlanması. Tıkanıklık nedenine yönelik tedavi: Tümörlerin çıkarılması veya idrar yolu taşlarının kırılması gibi nedenin tedavisi.
Biz Kimiz?
1977 yılında İstanbul Bakırköy doğumlu. İlkokul Yunus Emre İlkokulu, ortaokul...
0532 499 60 91 Bize Ulaşın!